5 Psychologische valkuilen bij beleggen
Succesvol beleggen begint met het kennen van je eigen psychologische zwaktes. Zoals een selectief geheugen.
Beleggen bij Evi betekent beleggen met positieve impact op mens, maatschappij en milieu. Hoe doen we dat in de praktijk? Vooral door onze doelstellingen te koppelen aan duurzaamheidsthema’s, ook wel SDG’s (social development goals) genoemd. We kiezen voor klimaat en biodiversiteit, slimme en circulaire economie en langer gezonder leven.
Willen we als wereld de klimaatdoelen van Parijs halen, en dan is het noodzakelijk om te investeren in toekomstbestendige bedrijven en projecten. Daarom richten we ons bij Evi op duurzaamheid in ons beleggingsbeleid. En nog een stap verder dan duurzaam beleggen, is impactbeleggen.
Bij deze vorm van investeren tellen financieel rendement en het realiseren van maatschappelijke veranderingen even zwaar. Het mooie is dus de combinatie: een gezond financieel rendement samen met een maatschappelijke of klimaatvriendelijke opbrengst. Het verschil met duurzame beleggingen is dat die vaak minder - of zo min mogelijk - schade toebrengen aan onze leefomgeving, terwijl impactbeleggingen juist een meetbaar en aantoonbaar positief effect hebben.
Bij impactbeleggen wordt geïnvesteerd in bedrijven die specifiek zijn opgericht om een maatschappelijk probleem op te lossen. Maar wel met een winstoogmerk en heldere rapportages. Vooral dat meetbare aspect gaat steeds meer tellen. Niet voor niets is de uitdrukking in de financiële wereld: ‘what gets measured, gets managed’. Daarmee wordt het punt geadresseerd dat veel bedrijven het roepen maar in de praktijk het niet echt waarmaken, zo blijkt. Door het meetbaar te maken ben je daar van af en weet een belegger ook echt dat hij goed zit.
Als je impact wilt hebben als belegger, is het goed om te bedenken op welk gebied. Om een goede spreiding te realiseren en niet te kwetsbaar te zijn voor plotselinge schommelingen, kiezen we bij Evi voor brede global impact funds die in meerdere SDG’s of impactthema’s beleggen. We concentreren ons op deze thema’s:
Dit betekent in de praktijk dat we beleggen in hernieuwbare energie: zonnepanelen, windenergie, transitie van fossiele energiebronnen naar elektrische energie. Maar ook in farmaceutische bedrijven die als doelstelling hebben om medicijnen betaalbaar ter beschikking te stellen, juist in landen met achterlopende gezondheidszorg of welvaart. En in energiezuinige lampen en technologie om plastic te recyclen.
Zoals bij iedere belegging is het belangrijk om een goede afweging te maken tussen risico en rendement. Dat betekent dat er bij impactbeleggen vaak wordt geïnvesteerd in technieken waarvan is bewezen dat ze werken, zoals wind- en zonne-energie of waterstof. In beleggingsfondsen wordt het risico verdeeld over meerdere, vaak relatief kleinere, bedrijven, zogeheten small- en midcaps.
Bij Evi beleggen we momenteel ongeveer 6% van de portefeuilles in impactfondsen en het resterende deel voornamelijk (60%) in fondsen met duurzame kenmerken. De reden dat het impactdeel nog relatief klein is, heeft niet alleen te maken met de hogere risicofactor, maar ook met het feit dat er nog geen grote hoeveelheid impactfondsen beschikbaar is.
In deze zogeheten geconcentreerde portefeuilles zit een klein aantal bedrijven, waardoor de fondsmanagers gedegen kennis kunnen opbouwen van wat een onderneming precies doet. Want weten waar je in belegt, is een belangrijke vorm van risicomanagement.
Er is nog geen uniforme standaard voor het begrip impactbeleggen, het wachten is op wet- en regelgeving die definitief duidelijkheid gaat bieden. Daarom is het goed om de eigen doelstellingen en de werkwijze helder te hebben. Bij Evi maken we om die reden gebruik van een externe dataprovider, ISS. Zij kunnen van de diverse aanbieders van beleggingsfondsen de positieve én negatieve impact op specifieke SDG’s doorrekenen. Zo kunnen we managers onderling vergelijken en beoordelen hoe goed zij scoren op de door ons gestelde doelen.
Impact maken door beleggen: het is een groeiend fenomeen waar we uiteindelijk allemaal profijt van gaan hebben. Simon Oosterhof van Kempen Capital Management zei er in het vakblad Financial Investigator het volgende over:
‘Het interessante van impactbeleggen zit hem vooral in de groei die veel van de genoemde thema’s nog gaan doormaken. Ik ben op zich ook gecharmeerd van een core-satellite benadering, alleen is die op dit moment lastig te implementeren omdat het aanbod van satellite fondsen dat zich specifiek op een klein aantal SDG’s richt, erg beperkt is. Mogelijk gaan die fondsen er op termijn wel komen. We staan immers nog maar aan het begin van een enorme trend van impactbeleggen.’
Wilt u meer informatie over impactbeleggen? Lees dan ook het interview met Evi fondsmanager Florentine Hanlo
Succesvol beleggen begint met het kennen van je eigen psychologische zwaktes. Zoals een selectief geheugen.
Beleggingsvisie 2023; hoofdeconoom Luc Aben over obligaties die weer interessant worden en onze voorzichtigheid op aandelengebied komend jaar.
Komend jaar houden we 5 economische ontwikkelingen nauw in de gaten. Hoofdeconoom Luc Aben vertelt over de 5 belangrijkste.
Het zijn roerige tijden op de beurzen. De economie krimpt wereldwijd door oorzaken die ons dagelijks in diverse media worden voorgeschoteld.
Door zorgen over stijgende inflatie, rente en geopolitieke spanningen zijn de markten behoorlijk volatiel. Hoe houdt u het hoofd koel?
Een oorlog, een energiecrisis, torenhoge inflatie, een stijgende rente en angst voor recessie: Een samenloop van omstandigheden die niet uniek is voor het heden.
Als de wereldwijde beurzen grote bewegingen maken, is dat voor beleggers soms een onrustige ervaring. Vaak is het devies, doe even niets. Maar geldt dat ook voor de fondsbeheerders van Evi? Wat doen zij op dat moment?
Hoe bouwt u vermogen op als ondernemer? Beleggen helpt bij het behalen uw zakelijke doelen. Maar wat is slimmer: bv of privé? Evi weet hoe u de voor u meest voordelige keuze maakt.
Kent u de voordelen van zakelijk beleggen? Benut u het geld dat u overhoudt op uw zakelijke rekening wel voldoende? Evi zet de belangrijkste voor- én nadelen van zakelijk vermogen opbouwen voor u op een rij.
'Als duurzaamheid de kern is van je bedrijf, dan is het een logische stap om ook duurzaam te beleggen. Maar is daar tijd voor als ondernemer?'
Inflatie was lange tijd geen probleem, maar daar is dit jaar verandering in gekomen.
Het kan een uitdaging zijn om te bepalen wat u het beste kunt doen met uw vakantiegeld. Besteed het slim en investeer in uzelf.
De Hoge Raad heeft besloten dat het huidige box 3-systeem in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het kabinet kiest voor de spaarvariant.
Uit een studie van de AFM is gebleken dat bijna de helft van de Nederlanders voldoende buffer heeft om te beleggen, maar dat niet doet. Terwijl spaargeld steeds minder waard wordt. Evi vertelt u meer.
Luc Aben: Financiële markten wachten de ontwikkelingen in Oekraïne gespannen af.
Steeds meer Nederlanders beginnen met beleggen. Toch zijn er veel mensen die niet weten hoe ze moeten beginnen en daarmee hun beslissing om te starten met beleggen uitstellen.
Na het uitstekende beleggingsjaar 2021 deden de aandelenbeurzen in januari een stap terug. Wat is hiervan de oorzaak, kunnen we dit vaker verwachten en welke rol speelt de hogere inflatie?
Centrale banken doen hun best om de inflatie in toom te houden. Dat is belangrijk op de lange termijn. Een tijdelijk hogere inflatie staat aandelenbeurzen echter niet in de weg.
Wilt u gaan beleggen? In deze blog heeft Evi alvast drie belangrijke aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.
We gaan ervan uit dat de coronapandemie komend jaar geleidelijk verder onder controle komt.
Hoofdeconoom Luc Aben geeft inzicht over verschillende beleggingscategorieën.
De CO₂-uitstoot moet drastisch terug worden gebracht. In de Evi portefeuilles houden we daar al rekening mee.