Zo houdt u uw hoofd koel bij stijgende beurzen

Zo houdt u uw hoofd koel bij stijgende beurzen

Juist als aandelenbeurzen stijgen is het belangrijk om vast te houden aan uw beleggingsstrategie voor de lange termijn. Evi van Lanschot helpt u het hoofd koel te houden, zodat uw beleggingsdoel binnen bereik blijft, ook bij hoge beurskoersen.

Verlangt u ook zo naar het nieuwe normaal? U bent niet de enige. Nu het aantal gevaccineerden wereldwijd toeneemt stijgt het enthousiasme over de heropening van de samenleving. Zeker onder beleggers. Zij zien kansen om te profiteren van de verwachte economische groei als er straks weer veel meer kan en mag. Veel aandelenbeurzen laten dan ook per saldo een stijging zien, en is ook de verwachting van veel analisten.

Evi van Lanschot merkt dat sommige beleggers door sterk gestegen koersen de neiging hebben om winst te nemen. Zij vrezen dat de aandelenbeurzen hun hoogste punt hebben bereikt en overwegen hun beleggingen te verkopen en (tijdelijk) uit te stappen. Een logische gedachte, maar is uitstappen is meestal geen verstandige keuze. Wie tijdelijk uitstapt mist mogelijk rendement. Het is voor een belegger bij zowel dalende als stijgende koersen belangrijk om vast te houden aan een lange termijn beleggingsstrategie.

Rendement wordt op lange termijn opgebouwd

Beleggen is een zaak van de lange termijn en beleggers met een lange adem hebben een grotere kans om hun doelstelling te behalen. Zij profiteren van het feit dat over langere perioden de meeste beleggingen stijgen. En laten zich niet afleiden door de tussentijdse koersbewegingen.

Wie uitstapt mist mogelijk rendement

Fluctuaties op korte termijn zeggen dus maar weinig over de prestaties van uw beleggingen op lange termijn. Toch kunnen die koersbewegingen voor onrust zorgen. Onze emoties zorgen er dan voor dat we tijdelijk stoppen met inleggen op onze beleggingsrekening. Of zelfs besluiten een deel van onze beleggingen te verkopen als de koersen ogenschijnlijk hoog staan. Zonde, want wie tussentijds uitstapt, wijkt af van zijn lange termijn strategie en mist daardoor mogelijk rendement. Ook omdat in- en uitstappen transactiekosten met zich mee brengt.

Het succesvol timen van de markt op lange termijn is een illusie, de beurskoersen zijn het resultaat van een rationele en irrationele transacties van beleggers. Die zijn niet te voorspellen, dat lukt ook beleggingsprofessionals niet. Tijdelijk uitstappen brengt bovendien een dilemma met zich mee, want wanneer stapt u weer in? Nu, of wacht u liever tot de beurs nog wat meer daalt. Zonde, want wie te lang langs de zijlijn staat mist mogelijk rendement.

Herken de emotie

Om koers te houden helpt het om de emoties die we voelen bij beleggen tijdig te herkennen. Die worden bijvoorbeeld veroorzaakt door onze sterke afkeer van verlies. Het voelt niet alleen alsof een koersdaling op de beurs harder binnenkomt in ons brein dan een stijging, het is ook zo. Waarschijnlijk is de mens vanuit een aangeboren overlevingsmechanisme gewend is om negatieve signalen op te merken.

Al in 1979 ontdekten econoom en psycholoog Daniël Kahneman en psycholoog Amos Tversky dit effect. Hun onderzoek laat zien dat het emotionele effect van een verlies in ons brein 2,25 maal zo groot is als dat van een winst van gelijke omvang. Negatieve beleggingsjaren voelen dus ruim twee keer zo sterk aan als een positief resultaat.

Zicht op uw beleggingsdoel

Inzicht in deze trucs van uw brein maakt het eenvoudiger om op lange termijn vast te houden aan uw beleggingsstrategie . Ook inzicht in uw beleggingsdoelen helpt daarbij. Stoppen met inleggen of tijdelijk uit de markt stappen heeft directe invloed op uw vermogensopbouw. Door te beleggen vergroot u uw kans op een hoger rendement. Daarmee kunt u uw doelen mogelijk sneller realiseren dan door bijvoorbeeld te sparen.

Bij Evi van Lanschot bouwt u met een goed gespreide beleggingsportefeuille op lange termijn een aantrekkelijk vermogen op. Niet alleen de koersgroei van uw beleggingen speelt daarin een rol, maar ook het stapeleffect. Evi investeert het rendement op uw beleggingen weer opnieuw in de markt waardoor uw vermogen sneller kan groeien.

Het is dus belangrijk om het hoofd koel te houden en in de markt te blijven. De financiële coaches van Evi kunnen u helpen door samen met u naar uw beleggingen te kijken en uw vragen op beleggingsgebied te beantwoorden. Afspraak maken?

3.238.121.7