Kunnen wij je helpen?

Ja graag Nu niet

Hoe kunnen wij u helpen?

De chat is offline
  • Whatsapp +31203544545
  • Bel ons 0800 - 290 29 00
  • Maandag t/m vrijdag 08:30 - 21:00 uur

Aankoop van een huis met steun ouders?

De woningprijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Toch kan het nog best lastig zijn om geld bij een bank te lenen voor de aankoop van een nieuwe woning. Misschien dat jouw ouders je hierbij financieel willen en kunnen ondersteunen. Hoe ze dat kunnen doen? Hieronder vind je drie manieren waarop dat mogelijk is.

1.    Schenken van geld

Je ouders kunnen jou geld schenken voor de aankoop van een woning. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van € 5.428 (2019) valt is dit belastingvrij. Bij een groter bedrag kun je eenmalig nog een beroep doen op de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 26.040 (2019). Voorwaarde is wel dat je tussen de 18 en 40 jaar bent. Deze vrijstelling mag nog verder verhoogd worden tot € 54.246 (2019) wanneer de schenking wordt gebruikt voor een eigen woning. Ben je zelf al ouder dan 40 jaar, maar heb je wel een partner die aan deze leeftijdseisen voldoet? Dan kun je bij een hoge schenking toch een beroep doen op de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling van 102.010 (2019). oor zover schenkingen buiten de vrijstellingen vallen is er schenkbelasting verschuldigd. 

2.    Lenen van ouders

Je ouders kunnen jou ook (een deel van) de koopsom lenen voor de aankoop van je eigen woning. De betaalde rente over deze schuld is voor jou fiscaal aftrekbaar in Box 1, wanneer deze lening voldoet aan de voorwaarden. Sinds 1 januari 2013 is de hypotheekrente voor nieuwe eigenwoning schulden alleen aftrekbaar bij volledige aflossing in 30 jaar. Ook bij een lening voor je eigen woning van ouders betekent dit dat deze schuld minimaal annuïtair wordt afgelost, tenzij je nog gebruik kunt maken van overgangsrecht. Je betaalt rente (en aflossing) aan je ouders. Jouw ouders kunnen er ook nog voor kiezen om de betaalde rente terug te schenken. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling valt is er dan geen schenkbelasting verschuldigd. Vergeet niet dat je deze onderhandse lening zelf moet melden bij de Belastingdienst.

3.   Aansprakelijkheid ouders

Ook wanneer je een hypothecaire lening nodig hebt bij een bank voor de aankoop van je eigen woning, kunnen jouw ouders je helpen. Ouders kunnen als medeschuldenaar garant staan voor de hypotheek die je bij een geldverstrekker aangaat. In basis ben je zelf verantwoordelijk voor de betaling van rente en aflossing. Wanneer je deze lasten onverhoopt niet meer kunt opbrengen worden jouw ouders hiervoor aangesproken. Aansprakelijkheid van ouders geeft een bank extra zekerheid, waardoor het eenvoudiger kan worden een bancaire financiering te krijgen.

Wat fijn als je ouders hebt die willen helpen de aankoop van een eigen woning mogelijk te maken! Wil je meer informatie over een eigen woning kopen en de mogelijkheden die je hebt? Neem dan contact op met je bankier. 

Groet,
Evi

Leestips van Evi