3 manieren om uw kind te helpen bij de aankoop van een huis

De huizenprijzen blijven hoog. Voor starters is het niet makkelijk om een eigen woning te kopen. Gelukkig kunnen ouders of grootouders een financieel steuntje in de rug geven bij de aankoop van een woning. Drie manieren waarop zij dat kunnen doen is.

1.    Schenken van geld

Ouders kunnen een kind helpen door geld te schenken voor de aankoop van een woning. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van €6.604 (2021) valt is dit belastingvrij. Voor een schenking die u ontvangt van een grootouder is de vrijstelling €3.244.

Bij een groter bedrag kunt u als ontvanger eenmalig een beroep doen op de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 26.881 (2021). Voorwaarde is wel dat u tussen de 18 en 40 jaar bent.

Ook is er een eenmalige schenkingsvrijstelling van maximaal €105.302 (2021), op voorwaarde dat dit bedrag gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Bent u zelf al ouder dan 40 jaar, maar heeft u wel een partner die aan deze leeftijdseisen voldoet? Dan kun u toch een beroep doen op de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling.

Tip: u hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben. Een schenking in 2021 moet uiterlijk in 2023 zijn gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning.

2.    Lenen van ouders

Uw ouders kunnen u ook (een deel van) de koopsom lenen voor de aankoop van een eigen woning. De betaalde rente over deze schuld is voor u fiscaal aftrekbaar in box 1. De lening moet dan wel voldoen aan de voorwaarden. U leest hier meer over op de site van de Belastingdienst.

Hypotheekrente is alleen aftrekbaar bij volledige aflossing van de lening in 30 jaar. De schuld moet u annuïtair aflossen, dit betekent dat u elk jaar een minimumbedrag moet aflossen. Tenzij u nog gebruik kunt maken van overgangsrecht. Dat leest u ook bij de Belastingdienst.

U betaalt rente (en aflossing) aan uw ouders. Zij kunnen er voor kiezen om de betaalde rente terug te schenken. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling valt is er dan geen schenkbelasting verschuldigd. Vergeet niet dat u deze onderhandse lening zelf moet melden bij de Belastingdienst.

3.   Ouders gebruiken overwaarde

Natuurlijk beschikt niet elke ouder over spaargeld om kinderen te helpen bij de aankoop van hun woning. Maar mogelijk hebben zij wel een huis met overwaarde. Met behulp van een hypotheek kan dit vermogen worden vrijgemaakt. Dit kan alleen als uw ouders een lage hypotheekschuld hebben ten opzichte van de waarde van hun woning en voldoende inkomen. Houd er wel rekening mee dat de rente over de extra hypotheeklening voor de ouders fiscaal niet aftrekbaar. De lening valt in box 3 (sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting.

Uw ouders kunnen dus op verschillende manieren bijspringen om de aankoop van een woning mogelijk te maken. Belangrijk dat u zich – samen met uw (groot)ouders - goed verdiept in de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Heeft u vragen, neem dan contact op met een beleggingscoach van Evi van Lanschot.

3.238.121.7