3 manieren om uw kind te helpen bij de aankoop van een huis

De huizenprijzen blijven hoog. Voor starters is het niet makkelijk om een eigen woning te kopen. Gelukkig kunnen ouders of grootouders een financieel steuntje in de rug geven bij de aankoop van een woning. Drie manieren waarop zij dat kunnen doen is.

1.    Schenken van geld

Ouders kunnen een kind helpen door geld te schenken voor de aankoop van een woning. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling van €6.604 (2021) valt is dit belastingvrij. Voor een schenking die u ontvangt van een grootouder is de vrijstelling €3.244.

Bij een groter bedrag kunt u als ontvanger eenmalig een beroep doen op de verhoogde schenkingsvrijstelling van € 26.881 (2021). Voorwaarde is wel dat u tussen de 18 en 40 jaar bent.

Ook is er een eenmalige schenkingsvrijstelling van maximaal €105.302 (2021), op voorwaarde dat dit bedrag gebruikt wordt voor de aankoop of verbouwing van de eigen woning. Bent u zelf al ouder dan 40 jaar, maar heeft u wel een partner die aan deze leeftijdseisen voldoet? Dan kun u toch een beroep doen op de eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling.

Tip: u hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben. Een schenking in 2021 moet uiterlijk in 2023 zijn gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning.

2.    Lenen van ouders

Uw ouders kunnen u ook (een deel van) de koopsom lenen voor de aankoop van een eigen woning. De betaalde rente over deze schuld is voor u fiscaal aftrekbaar in box 1. De lening moet dan wel voldoen aan de voorwaarden. U leest hier meer over op de site van de Belastingdienst.

Hypotheekrente is alleen aftrekbaar bij volledige aflossing van de lening in 30 jaar. De schuld moet u annuïtair aflossen, dit betekent dat u elk jaar een minimumbedrag moet aflossen. Tenzij u nog gebruik kunt maken van overgangsrecht. Dat leest u ook bij de Belastingdienst.

U betaalt rente (en aflossing) aan uw ouders. Zij kunnen er voor kiezen om de betaalde rente terug te schenken. Voor zover dit binnen de jaarlijkse schenkingsvrijstelling valt is er dan geen schenkbelasting verschuldigd. Vergeet niet dat u deze onderhandse lening zelf moet melden bij de Belastingdienst.

3.   Ouders gebruiken overwaarde

Natuurlijk beschikt niet elke ouder over spaargeld om kinderen te helpen bij de aankoop van hun woning. Maar mogelijk hebben zij wel een huis met overwaarde. Met behulp van een hypotheek kan dit vermogen worden vrijgemaakt. Dit kan alleen als uw ouders een lage hypotheekschuld hebben ten opzichte van de waarde van hun woning en voldoende inkomen. Houd er wel rekening mee dat de rente over de extra hypotheeklening voor de ouders fiscaal niet aftrekbaar. De lening valt in box 3 (sparen en beleggen) van de inkomstenbelasting.

Uw ouders kunnen dus op verschillende manieren bijspringen om de aankoop van een woning mogelijk te maken. Belangrijk dat u zich – samen met uw (groot)ouders - goed verdiept in de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden.

Heeft u vragen, neem dan contact op met een beleggingscoach van Evi van Lanschot.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149