Onzekerheid Amerikaanse verkiezingsuitslag

Amerikaanse presidentsverkiezingen een dag na de verkiezingen

Hoofdeconoom Luc Aben volgt de Amerikaanse verkiezingen op de voet.

Van de verwachte blauwe golf van Democratische overwinningen in veel Amerikaanse staten is geen sprake. Die conclusie is nu al te trekken bij de eerste uitslagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. En verder is het ongekend spannend wie de meeste kiesmannen weet te winnen: Donald Trump of Joe Biden. Veel stemmen moeten nog worden geteld.

Uitslag Amerikaanse presidentsverkiezingen nek-aan-nekrace

Trump doet het opnieuw beter dan de peilingen suggereerden. De staat Ohio is een duidelijk voorbeeld. Vooraf nog bestempeld als een strijdstaat, haalt Trump hier ruim de meeste stemmen.

Vooral de staten Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North-Carolina en Georgia trekken nu alle aandacht. Overal ligt Trump voor, maar het is onduidelijk of het om stemmen uit stedelijke of landelijke gebieden gaat. In het eerste geval maakt Biden meer kans om de peiling te kantelen.

Ook over de nieuwe samenstelling van de Senaat is er nog geen duidelijkheid. De Republikeinen hadden een meerderheid. In tegenstelling tot de slag om het Witte Huis, lijken de Democraten het op moment van schrijven iets beter te doen dan de Republikeinen. In het Huis van Afgevaardigden lijken de Democraten hun meerderheid te behouden.

Reactie financiële markten

De reactie op aandelenbeurzen is vooralsnog afwachtend. China en Zuid-Korea sloten de dag licht hoger af. Nabeurs gaven de Chinese aandelenfutures de eerder geboekte winsten weer prijs. Met mogelijk Trump weer aan het roer, zullen de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China op tafel blijven en mogelijk verergeren.

Europese aandelen beginnen de woensdagochtend scherp lager. Met Trump in een tweede termijn zal de opstelling van de VS richting Europa niet verbeteren. Biden heeft een gematigder handelsagenda en is meer verzoenend.

De Nasdaq-futures daarentegen staan licht in de plus. De minder met technologie beladen Dow Jones index verliest 0,5% in de futurehandel. Wellicht speelt hier de voorlopige opluchting dat Trump als president minder geneigd is om de regulering voor de technologiesector aan te scherpen.

Daarnaast profiteerden de technologieconcerns fors van de belastingverlaging van Trump in 2018. In tegenstelling tot Biden gaat Trump die niet terugdraaien. Ook de oliesector spint garen bij een herverkiezing van Trump. Zo wil Biden de schalie-olieindustrie aan banden leggen.

De dollar trekt enigszins aan tegenover de euro. Dat is precies het spiegelbeeld van wat we bij een voorsprong van Biden verwachten. De democraat wil een ruimer begrotingsbeleid voeren en dat verzwakt de dollar door meer staatsschuld.

De goudprijs brokkelt af. Dat is een logische beweging. De investeringsplannen van Biden leiden tot een hogere verwachte inflatie. Dat is positief voor de goudprijs. Die steun valt weg bij een overwinning van Trump.

Het rendement op Amerikaanse staatsleningen daalt met dezelfde reden als bij goud: er is op dit moment weinig aanleiding om de inflatieverwachtingen fors opwaarts bij te stellen.

Gevolgen voor Amerikaanse economie

De kaarten lijken voor Trump niet slecht te zijn. Laten we uitgaan van four more years voor de huidige president - hoewel dat nog geen zekerheid is. De belangrijkste vraag is dan of de Senaat Democratisch of Republikeins kleurt? Een Democratische meerderheid in de Senaat kan de plannen van een Republikeinse president behoorlijk dwarsbomen. En andersom.

Vooral voor de overheidssteun voor de door corona getroffen Amerikaanse economie is het van groot belang welke partij de Senaat domineert. De Republikeinse senaatsfractie bevat een aantal haviken als het op overheidsuitgaven aankomt. Dat bleek de afgelopen weken. Trump was meer geneigd om op te schuiven richting de massale steunbedragen die de Democraten voorstelden. Maar hij kreeg onvoldoende senatoren van zijn partij mee. Een Republikeinse Senaat is geen goed nieuws voor de overheidssteun voor de Amerikaanse economie, terwijl die steun essentieel is om de economie op de been te houden. Bijvoorbeeld om de consumptie te stimuleren.

Bij een Democratische Senaat lijkt de kans groter op nieuwe en significante financiële steun van de overheid voor de Amerikaanse economie. Maar ook hier blijft het voorlopig wachten op de definitieve uitslag.

Als de overheidssteun voor de Amerikaanse economie er komt, dan zullen aandelenbeleggers dat verwelkomen. Vooral in combinatie met het behoud van de verlaagde belasting voor bedrijven.

Voor wat betreft de handelsvete tussen de VS en China oogt een tweede ambtstermijn van Trump minder rooskleurig. De spanningen zullen eerder toe- dan afnemen. In deze kwestie heeft de president verregaande discretionaire bevoegdheden, zodat de samenstelling van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden minder relevant is.

Impact op ons beleggingsbeleid

Op dit moment brengen wij vooralsnog geen veranderingen in ons beleggingsbeleid aan. We hebben een kleine onderwogen positie in aandelen, vooral via een voorzichtige positionering in Europese aandelen.

De eerste marktreacties op de Amerikaanse verkiezingen zijn gematigd. Eerst maar eens kijken hoe één en ander definitief afloopt. Waarbij het voor zich spreekt dat een eventuele juridische veldslag over die afloop markten nerveus kan maken. Hoe dichter de uitslagen in de diverse staten bij elkaar liggen, hoe groter het risico dat de uitslag wordt aangevochten. En hoe langer een definitieve uitslag op zich laten wachten, hoe volatieler markten zich kunnen gaan bewegen.

18.221.145.52