De kansen in duurzame bedrijfsmodellen

Veel bedrijven kijken hoe ze duurzamer kunnen werken. Omdat klanten er om vragen én omdat verantwoord ondernemen ook financiële voordelen heeft. Goed nieuws voor de maatschappij en voor jou als belegger. Evi legt uit waarom.

Misschien overweeg je de aankoop van een elektrische auto, kies je voor eerlijk geproduceerde chocola en weiger je een plastic rietje in je ijskoffie. Je bent niet de enige. Steeds meer consumenten houden bij hun aankopen rekening met duurzame criteria. Dat merken bedrijven. Het is voor hen steeds aantrekkelijker om duurzamer te produceren. Bedrijven die duurzaam werken, kijken onder andere naar het gebruik van grondstoffen, het beperken van afvalstromen en de mogelijkheden voor hergebruik van hun producten. Bekende voorbeelden uit eigen land zijn levensmiddelenconcern Unilever en telecombedrijf KPN die op alle fronten duurzamer willen werken. Unilever produceert sinds 2008 bijvoorbeeld 98 procent minder afval per ton productie.KPN wekt sinds 2015 evenveel energie op als het gebruikt en is daarmee klimaatneutraal.

Creatieve oplossingen


Een duurzame visie levert niet zelden creatieve oplossingen op. Neem de ontwikkeling van kleinere deodorantverpakkingen. De compressed versie gaat even lang mee als de grote, maar er is veel minder verpakkingsmateriaal nodig. Autoproducenten ontdekten dat het beter is de carrosserie van auto’s niet langer te spuiten met lak, maar te dippen in een lakbad. Zo is er minder lak nodig en daalt de hoeveelheid schadelijke dampen in de fabrieken. Veranderingen die vaak eerst om forse investeringen vragen, maar zich op termijn terugbetalen in de vorm van bijvoorbeeld dalende grondstofkosten.Bedrijfsmodel omgooien

Sommige bedrijven gaan een stapje verder en gooien een deel van hun bedrijfsmodel om. Bijvoorbeeld door producten als diensten aan te bieden. Zo levert Signify (het voormalige Philips Lighting) aan luchthavens niet langer lampen, maar licht. Onder andere luchthaven Schiphol huurt de duurzame LED-lampen, Signify zorgt voor onderhoud en duurzame recycling. Ook beddenfabrikant Auping experimenteert met as a service als nieuw bedrijfsmodel en verhuurt bedden aan hotels en particulieren. Het maakt het simpeler om de gebruikte producten te onderhouden en aan het eind van de levensduur te recyclen. Zo hergebruikt Auping grondstoffen, en verkoopt de restanten onder andere aan fabrikanten van spouwmuur-isolatie. Deze bedrijfsmodellen zijn vanuit milieu-oogpunt aantrekkelijk, maar ook financieel interessant. De afhankelijkheid van grondstoffen daalt en de aanbieders zijn minder gevoelig voor prijsfluctuaties op de grondstoffenmarkt.

Wat betekent dit voor jou als belegger?


Ook voor beleggers is het interessant om duurzame criteria mee te laten wegen in de beleggingsportefeuille. Zo ontdek je innovatieve bedrijven. Bovendien kan beleggen in bedrijven die verantwoord ondernemen een positief effect op het risicoprofiel van je beleggingsportefeuille hebben. Bedrijven die bijvoorbeeld slecht omgaan met medewerkers of het milieu ernstig vervuilen zijn immers gevoelig voor overheidsingrijpen en hoge boetes. Ook kan de consument besluiten de producten van de onderneming niet meer te kopen. Dan daalt de omzet en mogelijk de koers.

Duurzaamheid stimuleren


Ook bij Evi nemen we duurzame overwegingen mee in het beleggingsbeleid. Evi beoordeelt bedrijven onder andere op hoe ze omgaan met mensenrechten, arbeidsomstandigheden, corruptie en wapens. Beleggingsfondsen die op deze thema’s achterblijven spreken we aan. Laten ze daarna geen verbeteringen zien dan sluiten we ze uit. Zo ontstaat door bewuste keuzes een beleggingsportefeuille met bedrijven die op een verantwoorde manier proberen te ondernemen. Dat is op lange termijn niet alleen beter voor de maatschappij, maar ook voor jou als belegger.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149