Race to the top: best in class

best in class beleggen

Evi's route naar de toekomst

Eigenlijk gaat duurzaam beleggen over hoe we denken dat de toekomst eruit gaat zien. Waar is op termijn het beste rendement te behalen? En wat is het beste rendement? Het hoogste, het meest duurzame of een combinatie van beide? In deze serie verkennen we Evi’s route naar de toekomst. We nemen je mee en vertellen iedere maand hoe onze beleggingsexperts continu verder bouwen aan de verduurzaming van de Evi-portefeuilles. Jouw mening telt, dus laat het ons weten als er zaken zijn waar je graag meer over wilt weten.

Evi kiest bij het inrichten van haar Evi Fondsen zo veel mogelijk voor de zogeheten best in class benadering. Maar wat betekent dit? En hoe is de best in class methode gaandeweg veranderd naar een positieve screening. We gaan dieper in op dit onderwerp en zetten de voor- en nadelen op de rij. Op weg naar een wereld die steeds duurzamer is.

Wat betekent dit?

De naam zegt het al: je kiest bij deze methode voor beleggen in ondernemingen die het beste jongetje of meisje van de klas zijn als het gaat om duurzaamheid. Het gaat dan om beursgenoteerde bedrijven die in hun sector vooroplopen met aandacht voor mens & milieu, maatschappij en bestuur (Environment, Social, Governance ofwel ESG). Per sector kies je als fondsbeheerder de 25% of 50% meest duurzame bedrijven. Bijvoorbeeld ondernemingen die binnen hun sector het minst vervuilend zijn, of het meest vooroplopen in duurzaamheid.

Positieve screening

In het verleden bestond best in class vooral uit negatieve keuzes: je liet de bedrijven die het echt te bont maakten vallen. Nu is deze methode geëvolueerd naar een positieve screening: we kiezen voor de ondernemingen die het beter doen vergeleken met anderen.

Een mooi voorbeeld is het bedrijf Befesa, waar Evi via een fonds deels in belegd is. Zij verzamelen staalstof en recyclen zink. De manier waarop Befesa staalstof verwerkt en daar zink uit wint, speelt een belangrijke rol in de waardeketen van gerecycled staal, die duurzamer is dan de productie van staal uit ijzererts. Voor het zink hoeft geen erts gewonnen te worden uit een mijn. Ook voorkomt het bedrijf dat staalstof in de afvalcyclus terecht komt. Hiermee werkt het bedrijf circulair en dat is een kant die we graag op willen als het om grondstofgebruik gaat.

Enkele voordelen op een rij

  • De methode is relatief eenvoudig: In elke sector vind je wel een duurzame koploper. Je kijkt wel per sector naar andere ESG-of duurzaamheidscriteria. Zo ligt in kledingindustrie de nadruk op arbeidsomstandigheden, voor een ICT-bedrijf bij de bescherming van gegevens en bij een energiebedrijf wordt gelet op de CO₂ -uitstoot. Ofwel, zoals de Amerikanen zeggen: Invest in the best and avoid the rest.
  • Stimuleert het concurreren op duurzaamheid: Om in een bepaalde index of bepaald fonds te komen of te blijven, moeten bedrijven voortdurend bewijzen dat ze duurzaam ondernemen. En daar ook in de toekomst scherp op blijven.

Enkele nadelen op een rij

  • Doordat je jezelf beperkingen oplegt tav de bedrijven waar je in wilt beleggen, loop je kans om aantrekkelijke beleggingen te missen omdat ze op dat moment (nog) niet hoog genoeg scoren.
  • Duurzaamheid is nog steeds geen eenduidig begrip. Kernenergie is een goed voorbeeld. Als je kijkt naar ongelukken die in het verleden hebben plaatsgevonden, dan is het vanuit risico gezien een slechte investering. Maar als je kijkt naar wat de alternatieven zijn voor fossiele brandstoffen, zou kernenergie een maatschappelijk verantwoorde belegging (want schoner) kunnen zijn. Er komen dus ethische dilemma’s bij kijken.

Duurzame prestaties

Inmiddels is bewezen dat duurzame beleggingen net zo goed en tegenwoordig ook vaak beter presteren dan de markt. Beleggers willen investeren op een manier die strookt met hun persoonlijke waarden. En dat is niet zo gek; in 2050 hebben we er waarschijnlijk twee miljard mensen bij. Dat betekent meer behoefte aan schoon water, energie, gezondheidszorg en andere infrastructuur. Daar zijn veel investeringen voor nodig, bij voorkeur innovatief en duurzaam. Bedacht door de beste jongens en meisjes van de klas.

3.145.115.195