Voorkom negatieve rente: zet uw spaargeld aan het werk

Staat er een flink bedrag op uw spaarrekening, dan betaalt u door de negatieve rente een bedrag aan uw bank. Vaak is het betalen van rente te voorkomen. Evi legt uit hoe u dat aanpakt.

Bij de meeste banken krijgt u op het moment geen rente. In plaats daarvan rekenen veel banken maandelijks rente over uw spaartegoed boven de € 100.000. Ongemerkt betaalt u zo per jaar al snel een paar honderd euro om te sparen.

Spaargeld minder waard

Weet u hoeveel u over uw spaargeld betaalt? Reken op € 5 per jaar, voor elke € 1.000 die u boven het grensbedrag op uw rekening heeft staan. Bij een spaartegoed van € 150.000 betaalt u dus € 250 per jaar aan rente. Zo wordt uw spaarbedrag letterlijk steeds lager. Maar ook uw koopkracht gaat achteruit als gevolg van inflatie en vermogensrendementsheffing. Goed om even bij stil te staan. En waar mogelijk actie te ondernemen.

Waarom die negatieve rente

Door het heffen van negatieve rente compenseren banken de kosten die ze moeten maken om overtollig spaargeld tijdelijk bij de Europese Centrale Bank (ECB) te bewaren. De ECB wil door het rekenen van hoge rente aan banken de economie stimuleren; het is goed voor de economie als consumenten meer uitgeven en minder sparen.

Elk jaar minder spaargeld

Door sparen wordt uw geld elk jaar minder waard. Door te beleggen creëert u een kans op rendement op uw geld. Beleggen kan een aantrekkelijke manier van vermogensopbouw zijn voor het deel van uw spaargeld dat u op korte termijn niet nodig hebt. Een rekenvoorbeeld laat zien wat u dat kan opleveren.

Rekenvoorbeeld

> Belegger A heeft € 150.000 op zijn spaarrekening. Hij betaalt bij zijn bank 0,5% negatieve rente per jaar over het tegoed boven € 100.000. Zijn spaargeld wordt elk jaar minder waard. Niet alleen door de negatieve rente maar ook door de vermogensrendementsheffing.*

Start jaar

€ 150.000

negatieve rente

Vermogensrendementsheffing

jaar 1

€ 148.759

€ -250

€ -991

jaar 2

€ 147.541

€ -244

€ -974

jaar 3

€ 146.346

€ -238

€ -957

jaar 4

€ 145.175

€ -232

€ -940

jaar 5

€ 144.025

€ -226

€ -924

Na vijf jaar is er € 144.025 over van het spaartegoed.

> Belegger B heeft € 150.000 op zijn spaarrekening. Hij houdt € 50.000 aan als spaarbuffer en belegt € 100.000 tegen een voorbeeldrendement* na kosten van 4% in goed gespreide beleggingsfondsen. Ter vergelijking: de neutrale portefeuille van Evi van Lanschot behaalde een gemiddeld jaarrendement 5,59% na aftrek directe kosten in de periode van mei 2016 tot en met mei 2021

Start jaar

€ 150.000

Rendement

Vermogensrendementsheffing

jaar 1

€ 155.009

€ 6.000

€ -991

jaar 2

€ 160.148

€ 6.200

€ -1061

jaar 3

€ 165.421

€ 6.406

€ -1133

jaar 4

€ 170.831

€ 6.617

€ -1207

jaar 5

€ 176.382

€ 6.833

€ -1282

Na vijf jaar heeft belegger B € 176.382 aan vermogen.

* Belangrijke toelichting: In de berekening is rekening gehouden met de vermogensrendementsheffing van 2021 met een heffingsvrij vermogen van € 50.000.

Het verschil over een periode van vijf jaar is dus meer dan € 32.000. De waarde van uw belegging kan fluctueren en uw inleg kan ook minder waard worden door beleggen. Kijk daarom altijd goed hoeveel spaargeld u als buffer nodig heeft voor uitgaven op korte termijn.

Aantrekkelijk alternatief voor sparen

U voorkomt het betalen van negatieve rente door te schuiven met spaargeld, door geld op uw spaarrekening bij een andere aanbieder te zetten. Maar ook dan wordt uw spaargeld minder waard door inflatie en vermogensrendementsheffing. Beleggen kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Beleggen brengt naast kosten ook risico’s met zich mee, maar op de lange termijn kunt u aan beleggen over het algemeen een hogere opbrengst overhouden.

Overweegt u om te beleggen? Dat kan bij Evi van Lanschot. Onze financiële coaches helpen u graag bij het maken van een keuze. Bij Evi is alleen een spaarrekening niet mogelijk. Evi is namelijk online vermogensbeheerder. Bij uw beleggingsrekening openen we automatisch een spaarrekening. Deze spaarrekening is bedoeld om tijdelijk geld aan te houden, niet structureel. Handig als u bijvoorbeeld gespreid wilt instappen.

Gepubliceerd op 6 juli 2021

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.239.152.207