Studiepotje voor je kinderen

Als ouder wil je je kind natuurlijk alle kansen geven. Ook op opleidingsgebied. Handig als daar straks geld voor beschikbaar is, zeker omdat de kosten van studeren stijgen. Je kunt je kind daarbij ondersteunen. Hoe eerder je de studiepot start hoe minder je meestal hoeft in te leggen. Evi weet hoe je dit slim aanpakt.

Verwacht jij dat je kind later gaat studeren? Of op een andere manier verder leert na de middelbare school? De mogelijkheden zijn divers. Je kind kiest misschien voor een studie aan een universiteit of mbo-opleiding. Voor een particuliere opleiding, of voor een studie in het buitenland. Hoe meer geld er straks beschikbaar is, hoe meer mogelijkheden je kind heeft om zijn of haar talenten te ontwikkelen.

Hoeveel collegegeld voor je studie

Veel ouders helpen hun kind financieel bij de studie. Ruim 58% van de ouders doet dat, weet het Instituut voor budgetvoorlichting Nibud. Wil je je kind helpen dan is het goed om tijdig in actie te komen. Hoeveel een kind straks nodig heeft om te studeren kan namelijk flink oplopen.

Een jaar studeren aan een hbo of universiteit kost per studiejaar €2.143. Het eerste studiejaar is het collegegeld de helft. Volgt je kind straks een mbo-opleiding, reken dan op €1.202. Particuliere opleidingen bepalen hun eigen tarieven. Een studie bedrijfskunde (drie jaar) aan Nyenrode Business University of een opleiding Hotelmanagement aan Utrechtse TIO kost circa €20.000 per jaar.

Naar het buitenland

Misschien wil je kind straks in het buitenland studeren. Het aantal studenten dat deels of volledig in het buitenland studeert neemt toe. Volgens de meest recente cijfers (2017) kiezen jaarlijks meer dan 18.500 studenten in het hoger onderwijs voor een volledige studie buiten Nederland.

Een verdubbeling ten opzichte van 2006. De collegegelden verschillen sterk per onderwijsinstelling en regio. Een Amerikaanse topuniversiteit als Yale University kost €57.700 per academisch jaar. Een bijzondere, maar kostbare ervaring dus.

Meer dan collegegeld alleen

De kosten voor studeren – in binnen- en buitenland – zijn natuurlijk meer dan collegegeld alleen. Ook zijn er studieboeken, een computer en ander studiemateriaal nodig. En woonruimte. Woonlasten bepalen ruim de helft van de kosten voor een studerend kind.

Gemiddeld betaalden studenten vorig jaar €436 per maand aan hun woonruimte. Dat gemiddelde verhult de uitschieters: een kamer in Amsterdam kost gemiddeld €611 per maand. Universiteiten in het buitenland bieden vaak huisvesting op campus; voor een gedeelde studiekamer betaal je omgerekend $812 per maand (circa €692). Op basis van de berekeningen van het Nibud zijn de gemiddelde kosten voor een vierjarige studie in Nederland circa €40.000.

Bijkomende kosten student (per maand)

Huur € 417
Boodschappen € 181
Studieboeken € 58
Vervoer € 63
Ontspanning, uitgaan en sport € 146
Kleding en schoenen € 47
Zorgverzekering € 106
Telefoon € 26
Totaal: € 1.044

 

Studeren wordt duurder

Wil je een studiepotje voor je kind opbouwen dan is het dus goed om rekening te houden met de verwachte kosten van studeren. En hoeveel jij daar aan bij wilt dragen. Je ziet snel wat je daarvoor opzij moet zetten dankzij de Evi vermogensgroeitool. Je rekent daarmee eenvoudig uit wat je maandelijks opzij moet zetten om in achttien of tien jaar een mooie studiepot op te bouwen.

Reken niet te veel op de overheid. Houd bovendien rekening met een kostenstijging in de toekomst. De kosten van studeren (collegegeld, boeken én kamerhuur) stijgen op lange termijn. Met €2.143 is het collegegeld dit jaar 32 procent hoger ten opzichte van tien jaar geleden toen studenten €1.620 betaalden. Ook kamerhuur en de kosten van leermiddelen zoals boeken stijgen. Andere uitgaven, zoals mobiele telefoonabonnementen en kleding dalen juist weer.

Hulp van de overheid, meestal een lening

De overheid draagt steeds minder bij aan de studiekosten. Studiefinanciering is alleen onder bijzondere omstandigheden een gift. Studenten kunnen wel een renteloze lening bij de overheid afsluiten om te studeren. Na het afronden van de studie wordt de lening rentedragend.

Sparen of beleggen

Je kunt een studiepot voor je kind opbouwen door sparen of beleggen. Begin je tijdig met het opbouwen dan is beleggen een aantrekkelijke optie. Zeker nu de spaarrente zo laag is. Bij een lange beleggingshorizon – tot wel achttien jaar - leent de opbouw van een studiespaarpot voor je kinderen zich goed voor beleggen. Er is dan voldoende tijd om de gebruikelijke pieken en dalen op de financiële markten uit te zitten.

Hoe langer de termijn waarover je belegt, hoe groter de kans op een gemiddeld aantrekkelijk rendement. Zeker door het rendement-op-rendement effect. Als je het rendement dat je ontvangt over je beleggingen of spaargeld laat je staan op je rekening ontvang je opnieuw rendement over je eerder ontvangen rendement. Je beleggingen groeien steeds harder.

Help je volwassen kind met een schenking voor een studie

Help je je kinderen met grote bedragen bij het betalen van hun studie, dan kan de belastingdienst dat als een schenking zien. Zeker als je kinderen volwassen zijn. Maak eventueel gebruik van de speciale vrijstelling.

Je mag je kind eenmalig een groot bedrag (€54.114 in 2020) belastingvrij schenken voor het betalen van een studie. Houd wel rekening met de voorwaarden van de vrijstelling. Het moet gaan om een studie die minimaal €20.000 per jaar kost, exclusief levensonderhoud.

Maak tijdig een plan

Wil je als ouder je kind straks ook financieel ondersteunen bij het studeren, maak dan tijdig een plan. Het liefst als je kind zo jong mogelijk is. Dan kun je optimaal profiteren van de lange termijn groei van het vermogen. En op die manier inspelen op het talent en de ambities van je kind. En op de verwachte kostenstijgingen van studeren in de toekomst. Heb je meer kinderen dan maak je voor elk kind een eigen plan, afhankelijk van de leeftijd.

Bouw slim een studiepotje

Hoeveel moet je maandelijks opzij zetten voor € 40.000 studiepotje over 15 jaar?

  • 0,5% rendement – €214 per maand opzij zetten
  • 2% rendement – €191 per maand opzij zetten
  • 4% rendement – €163 per maand opzij zetten
  • 5% rendement – €150 per maand

Toch een bijbaan

Op het moment dat je kind daadwerkelijk gaat studeren bepaal je natuurlijk zelf hoeveel je bijdraagt aan de studie van je kind. Gemiddeld steunen ouders hun studerende kinderen met maandelijks € 202. Hoe hoger het inkomen hoe meer steun van de ouders, zo laat onderzoek zien.

Je kind heeft straks wellicht fantastische plannen voor zijn studie. Een kostbare studie, misschien zelfs in het buitenland. Je kind kan een deel van de kosten van de studie betalen door een bijbaantje of een studielening. Kiest je kind later bijvoorbeeld niet voor een studie maar voor het ondernemerschap dan kun je het vermogen voor andere doelen inzetten.

Het voordeel van een studiepot is de flexibiliteit. Je bent volledig flexibel in de besteding van het vermogen. Voor je kind of voor jezelf. Je kunt het ook inzetten voor het realiseren van je eigen dromen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken. Alle reden dus om vandaag nog te starten met het opbouwen van vermogen.

100.28.132.102