Trouwplannen? Zo werk je samen aan je financiële doelen
Heb je plannen om te gaan trouwen in 2021? Of trouw je nog dit jaar? De aanloop naar je huwelijk is een bijzondere periode waarin je samen toewerkt naar jullie feest. Je steekt tijd en energie in het plannen van jullie huwelijk, dat zo goed mogelijk moet aansluiten bij jullie wensen. Leuk én spannend! Denk in deze periode ook eens over jullie financiële doelen. Dat helpt je bij het behalen ervan.
Maak een plan voor het geld dat jullie overhouden
Wat doen jij en je partner met het geld dat jullie overhouden? Wil je bijvoorbeeld (meer) sparen of beleggen. Bepaal samen je belangrijkste doelen en maak een plan om ze te behalen. Hoe concreter hoe beter. Als je duidelijk voor ogen hebt waar je het voor doet, ben je gemotiveerder om je doelen te bereiken. Zeker als jullie samen aan je doelen werken.
Zet periodiek geld opzij
Een gezamenlijke bankrekening is een prima startpunt. Waarschijnlijk hebben jullie allebei een eigen bankrekening. Je kunt daarnaast een gezamenlijke rekening openen voor de huishoudelijke uitgaven. Dat is wel zo overzichtelijk. Bijkomend voordeel: vanaf deze rekening zet je makkelijk periodiek geld opzij voor je doelen. Voor je doelen op korte termijn – bijvoorbeeld een grote reis, als het weer kan, of een verbouwing - boek je elke maand automatisch een vast bedrag van jullie gezamenlijke rekening naar de spaarrekening.
Zorg voor elkaar
Door het afleggen van je huwelijksbeloften beloof je voor elkaar te zorgen. Meestal ook financieel. Maar heb je dat goed geregeld? Als je vermogen hebt opgebouwd komt dat na je overlijden uit je nalatenschap vrij. Je naasten kunnen dan hun levensstijl voorzetten. Heb je nog niet voldoende vermogen opgebouwd, dan kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en je gezondheid. Zo zorg je voor zekerheid voor je naasten tot je genoeg vermogen hebt opgebouwd.
Beleggen voor jullie grote doelen
Met jullie huwelijk ga je vaak ook een nieuwe levensfase in. Je hebt vastgelegd dat je voor elkaar zorgt. Een periode waarin je meer dan ooit samen nadenkt over de toekomst. Daar horen grotere doelen bij die jullie op lange termijn willen behalen. Misschien denk je na over een studiepotje voor je kinderen. Of aan eerder stoppen met werken?
Door samen – of ieder alleen – te gaan beleggen komen deze doelen binnen bereik. Met beleggen verhoog je je kans op een hoger rendement. Je kunt daar ook al voor je huwelijk mee beginnen. Hoe eerder je begint met beleggen, hoe beter. Door het rendement-op-rendement-effect werkt de tijd in je voordeel. Over het uitgekeerde rendement (bijvoorbeeld dividend) ontvang je óók weer rendement.
Word elkaars fiscaal partner
Door te trouwen word je elkaars fiscaal partner. Dat is aantrekkelijk; je mag dan bepaalde inkomsten en aftrekposten in de aangifte onderling optimaal verdelen. Zo betaal je meestal minder belasting en houd je meer van je inkomen over om te beleggen of sparen. Woon je nu samen, dan kun je ook elkaars fiscaal partner zijn als je aan de voorwaarden voldoet.
Gestaag vermogen opbouwen
Periodiek beleggen is slim als je gestaag vermogen wilt opbouwen. Daarmee leggen jullie maandelijks een bedrag in, dat direct wordt belegd op de door jullie gekozen wijze. Handig, want hiermee voorkom je dat je beleggen uitstelt of vergeet in te leggen. Groot voordeel: Je hebt er weinig omkijken meer naar in een drukke periode in jullie leven.
Periodiek beleggen zorgt er ook voor dat jullie je niet laten afleiden door de ontwikkelingen op de financiële markten. Financiële markten gaan op en neer in de tijd. Wie wacht op het ideale moment om in te stappen mist mogelijk aantrekkelijke kansen. Je legt immers maandelijks een bedrag in, gespreid over periodes met hoge en lage beurzen.
Samen of alleen beleggen
Bedenk samen met je partner of jullie straks op een gezamenlijke rekening gaan beleggen. Of ieder op zijn eigen rekening. Het voordeel van samen beleggen is dat je samen kunt genieten van de groei van jullie beleggingspot op lange termijn. Ook kun je je beleggingsportefeuille optimaal afstemmen op jullie beleggingshorizon. Beleg bijvoorbeeld om samen eerder te stoppen met werken.
Individueel beleggen heeft ook voordelen. Bijvoorbeeld als jullie risicobereidheid verschilt. Op die manier voorkom je dat een van jullie wakker ligt bij tussentijdse koersschommelingen. Misschien heeft een van jullie een eigen beleggingsdoel in de toekomst. Zoals de aanvulling van je pensioen. Twijfel je tussen samen of apart beleggen, open dan eerst ieder je eigen beleggingsrekening met een passend risicoprofiel, zo leer je gaandeweg meer over beleggen.
Als je uit elkaar gaat
Het is goed om nu al na te denken over hoe het geld op de gezamenlijke beleggingsrekening wordt verdeeld als jullie onverhoopt uit elkaar gaan. Zo weet je waar je aan toe bent. De verdeling bij een scheiding is afhankelijk van de wettelijke regels en eventuele aanvullende afspraken die je hebt vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden.
Regel je niets bij je huwelijk dan gaan jij en je partner een beperkte gemeenschap van goederen aan. Dat betekent dat de inkomsten, bezittingen en schulden die jullie tijdens het huwelijk krijgen of maken, gezamenlijk zijn. Wat je had vóór het huwelijk is dus van jou alleen. Ook erfenissen en schenkingen horen bij jou persoonlijk. Bij een scheiding hebben jij en je partner ieder recht op de helft van alles in de gemeenschap. Dus ook van jullie gezamenlijke beleggingsrekening en het behaalde rendement. Meer lees je in onze blog over scheiden.
Voor 2018 getrouwd?
Ben je voor 2018 getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan zijn alle bezittingen en het opgebouwde vermogen van jullie samen. Inclusief het voor het huwelijk opgebouwde vermogen en erfenissen en schenkingen, als daar geen andere afspraken over zijn gemaakt.
Ga nu aan de slag
Je kunt vandaag nog aan de slag gaan met het opbouwen van vermogen voor jullie gezamenlijke doelen. Je opent eenvoudig een online beleggingsrekening.