Invasie in Oekraïne; schrikken, maar geen reden voor paniek

In het kort:

  • Schrikreactie op aandelenbeurzen
  • Het is voor beleggers lastig te anticiperen op het verdere verloop van de oorlog
  • Vooruitzichten voor economie en bedrijfsresultaten blijven goed

Aandelenbeurzen openden donderdagochtend lager als reactie op de Russische aanval op Oekraïne. Het is voor beleggers moeilijk om te anticiperen op het verdere verloop van de oorlog. Het uiteindelijke effect op de economie en financiële markten hangt af van de schaal en duur van het conflict. De ervaring leert echter dat ‘uit de markt’ gaan zelden een goede strategie is. De vooruitzichten voor de economie en bedrijfsresultaten blijven immers goed. En die zijn uiteindelijk bepalend.

Vooruitzichten voor de economie

De schrikreactie van beleggers op een geopolitieke crisis zoals oorlog is vaak hevig. Maar is meestal ook van korte duur. Op voorwaarde dat de situatie niet dramatisch uit de hand loopt, pikken beleggers uiteindelijk de draad weer op, zeker als de economische fundamenten stevig blijken.

De Europese handel met Rusland en de blootstelling van de financiële sector aan Rusland zijn zeer beperkt. Dat verandert de positieve economische vooruitzichten dus niet.

Voor de levering en beschikbaarheid van energie en de olie- en gasprijs kan er wél impact zijn. Europa is voor zijn energievoorraad sterk afhankelijk van Rusland. Mocht de gasvoorraad in Europa met 10 procent afnemen, dan is de economische schade volgens de Europese Centrale Bank (ECB) rond 0,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

Dat betekent concreet dat de Europese economie in 2022 niet met 4 maar met circa 3 procent zou groeien.

Als de Europese economie 1 procentpunt minder hard groeit, dan is dat vervelend maar niet dramatisch. Het is verre van een recessie. De economie heeft een stevige wind in de rug door de geleidelijke heropening van de samenleving nu de coronapandemie afneemt.

Wat leren we uit het verleden?

Geopolitieke crises zoals een oorlog hebben zelden een langdurig effect op aandelenkoersen. Ondanks de aanvankelijk negatieve reactie van beleggers met koersdalingen. Dat toont het marktenverloop bij een hele lijst van crises aan. Zie onderstaande illustratie, die het rendement van de brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 in verschillende periodes na een crisis. In de meeste gevallen kleuren de koersen weer snel groen.

Uiteindelijk focussen beleggers weer op de gezondheid van de economie en de resultaten van bedrijven. En die blijven goed. In de Verenigde Staten en Europa rapporteert gemiddeld 70 procent van de ondernemingen beter dan verwachte resultaten over het laatste kwartaal van 2021.

Ondanks de onzekerheid door de Russische inval in Oekraïne houden wij ons beleggingsbeleid op dit moment onveranderd en blijven we focussen op de lange termijn.  Wij raden u aan hetzelfde te doen en vast te houden aan uw beleggingsstrategie. Evi houdt de ontwikkelingen op de financiële markten scherp in de gaten.

Wilt u toch even overleggen, neem dan gerust contact op met uw vaste aanspreekpunt of een van onze beleggingscoaches.

44.222.82.133