Invasie in Oekraïne; schrikken, maar geen reden voor paniek

In het kort:

  • Schrikreactie op aandelenbeurzen
  • Het is voor beleggers lastig te anticiperen op het verdere verloop van de oorlog
  • Vooruitzichten voor economie en bedrijfsresultaten blijven goed

Aandelenbeurzen openden donderdagochtend lager als reactie op de Russische aanval op Oekraïne. Het is voor beleggers moeilijk om te anticiperen op het verdere verloop van de oorlog. Het uiteindelijke effect op de economie en financiële markten hangt af van de schaal en duur van het conflict. De ervaring leert echter dat ‘uit de markt’ gaan zelden een goede strategie is. De vooruitzichten voor de economie en bedrijfsresultaten blijven immers goed. En die zijn uiteindelijk bepalend.

Vooruitzichten voor de economie

De schrikreactie van beleggers op een geopolitieke crisis zoals oorlog is vaak hevig. Maar is meestal ook van korte duur. Op voorwaarde dat de situatie niet dramatisch uit de hand loopt, pikken beleggers uiteindelijk de draad weer op, zeker als de economische fundamenten stevig blijken.

De Europese handel met Rusland en de blootstelling van de financiële sector aan Rusland zijn zeer beperkt. Dat verandert de positieve economische vooruitzichten dus niet.

Voor de levering en beschikbaarheid van energie en de olie- en gasprijs kan er wél impact zijn. Europa is voor zijn energievoorraad sterk afhankelijk van Rusland. Mocht de gasvoorraad in Europa met 10 procent afnemen, dan is de economische schade volgens de Europese Centrale Bank (ECB) rond 0,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP).

Dat betekent concreet dat de Europese economie in 2022 niet met 4 maar met circa 3 procent zou groeien.

Als de Europese economie 1 procentpunt minder hard groeit, dan is dat vervelend maar niet dramatisch. Het is verre van een recessie. De economie heeft een stevige wind in de rug door de geleidelijke heropening van de samenleving nu de coronapandemie afneemt.

Wat leren we uit het verleden?

Geopolitieke crises zoals een oorlog hebben zelden een langdurig effect op aandelenkoersen. Ondanks de aanvankelijk negatieve reactie van beleggers met koersdalingen. Dat toont het marktenverloop bij een hele lijst van crises aan. Zie onderstaande illustratie, die het rendement van de brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 in verschillende periodes na een crisis. In de meeste gevallen kleuren de koersen weer snel groen.

Uiteindelijk focussen beleggers weer op de gezondheid van de economie en de resultaten van bedrijven. En die blijven goed. In de Verenigde Staten en Europa rapporteert gemiddeld 70 procent van de ondernemingen beter dan verwachte resultaten over het laatste kwartaal van 2021.

Ondanks de onzekerheid door de Russische inval in Oekraïne houden wij ons beleggingsbeleid op dit moment onveranderd en blijven we focussen op de lange termijn.  Wij raden u aan hetzelfde te doen en vast te houden aan uw beleggingsstrategie. Evi houdt de ontwikkelingen op de financiële markten scherp in de gaten.

Wilt u toch even overleggen, neem dan gerust contact op met uw vaste aanspreekpunt of een van onze beleggingscoaches.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149