Update: Coronavirus en de gevolgen

Evi van Lanschot met update over het coronavirus en de gevolgen

De verspreiding van het virus zet door. Maar deze keer ook in Europa. In de komende dagen wordt duidelijk of Italië in staat zal zijn om de uitbraak onder controle te krijgen. Het zorgt in ieder geval  voor onrust op de financiële markten. Evi vertelt u meer.

Ontwikkeling van het virus

Het coronavirus verspreidt zich steeds verder buiten China. Het eerste kwartaal van 2020 mogen we vanuit groeistandpunt in ieder geval als ‘verloren’ bestempelen. Met in China wellicht een economische krimp vergeleken met het vorige kwartaal, en voor de wereldwijde groei een mogelijke halvering. Steeds meer ondernemingen rapporteren over voorraad- en productieproblemen.

Het aantal nieuwe meldingen in China lijkt inmiddels af te nemen. Het is echter onzeker of dat zo blijft wanneer de Chinezen weer massaal aan het werk gaan. Op dit moment gaat een groot aantal fabrieken weer open. Maar uit dagelijks beschikbare informatie over bijvoorbeeld de luchtvervuiling en het aantal kilometers file, blijkt dat de productie nog erg laag is.

Nieuwe fase virus

In het weekend van 22 februari brak een nieuwe ‘fase’ aan in de epidemie. En dat zorgde opnieuw voor onrust. Voor het eerst nam het aantal meldingen ook buiten China verontrustend snel toe. Bijvoorbeeld in Zuid-Korea. Daarnaast wijst het grote aantal nieuwe gevallen in Italië erop dat ook Europa niet gespaard blijft. De ingestelde maatregelen zijn fors. Openbare gebouwen worden gesloten, en het dagelijks leven ligt grotendeels stil in Noord-Italië, de regio met de meeste economische activiteit.

Nu is het zo dat ook zonder het coronavirus al veel bedrijven gesloten zouden zijn in verband met de vakantieperiode. Een toevallige overeenkomst met het verloop in China, waar de eerste maatregelen ook samenvielen met een vrije periode, namelijk het Chinees Nieuwjaar.

Het spreekt voor zich dat de economische gevolgen groot zijn wanneer de economie langere tijd gehinderd wordt. Het is vooralsnog lastig aan te geven in hoeverre dit daadwerkelijk het geval zal zijn. Recente vertrouwensbarometers voor Europa en de VS suggereren dat de impact tot nu toe meevalt. Maar wellicht zijn de dagelijkse cijfers over het aantal nieuwe besmettingen relevanter om te volgen.

De impact op financiële markten

In een eerste fase trokken financiële markten zich de afgelopen weken weinig aan van het virus, wellicht anders dan de krantenkoppen deden vermoeden. Ook na de correctie van maandag staan alle beurzen nog dichtbij recordniveaus.

Met de verwachting dat het virus van korte duur is, en daarmee de economische schade slechts tijdelijk en eenmalig is, schatten beleggers de kans op een recessie vooralsnog laag in. Dit komt ook omdat er nog steeds veel vertrouwen is in de helpende hand van centrale banken. De risicovrije rente daalde wereldwijd fors. Traditionele veilige havens als de Amerikaanse dollar en goud zijn in waarde gestegen. Binnen de aandelenmarkt zijn er ook duidelijke verschuivingen. Zo zijn de waarderingsverschillen tussen sommige sectoren inmiddels erg groot geworden.

Gespreide portefeuille

Evi belegt voor u altijd gespreid. In alle Evi Fondsen wordt er voor u wereldwijd belegd. Dat betekent dat u niet afhankelijk bent van wat er in een regio gebeurd. Nu het virus in Italië is geconstateerd en de Chinese economie deels stilligt, lijkt het coronavirus steeds meer een wereldwijd probleem te worden. De korte termijn gevolgen merken we direct, maar Evi kijkt naar de lange termijn. We hebben eerder gezien dat deze tijdelijke dalingen zich weer herstellen. Wel houden we alles nauw in de gaten.

Beleggen op de lange termijn

Pieken en dalen horen bij beleggen. Onverwachte economische of politieke ontwikkelingen kunnen een direct effect hebben op de financiële markten wereldwijd. Uiteindelijk belegt u wellicht met een beleggingsdoel. Houd het lange termijn doel in de gaten en focus niet op korte termijn ontwikkelingen op de beurzen.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64