Update coronavirus: lichte verbeteringen

update coronacrisis belegger licht in de tunnel

Aandelenkoersen zijn opgeveerd en het verloop van de coronapandemie verbetert voorzichtig, maar hoe zijn de bedrijfscijfers? Luc Aben deelt zijn visie in deze weekupdate.

Ook met beperking olieproductie van 10% blijft olieprijs fragiele

Olieproducerende landen in de wereld kwamen afgelopen weekend overeen om de dagelijkse productie met bijna 10 miljoen vaten olie terug te schroeven. Dat is ongeveer 10% van het aanbod.

Als het nodig is zullen deze landen de komende twee jaar de olieproductie verder reduceren. Ze nemen deze maatregelen om de vrije val van de prijs van olie sinds begin maart een halt toe te roepen. In een eerste reactie op het akkoord schoot de olieprijs 8% omhoog. Maar het besef dat een beperking van het aanbod slechts één kant van het verhaal is, temperde al snel het enthousiasme.

De andere kant van het verhaal is de vraaguitval van 20% als gevolg van de coronacrisis. Zolang de vraag naar olie niet herstelt, veroorzaakt door de lockdowns in veel landen, blijft de olieprijs fragiel. Net als in de rest van de economie en op financiële markten zijn de ogen van de energiemarkten vooral gericht op het verdere verloop van de Covid-19-pandemie.

In mei versoepeling quarantainemaatregelen?

Op het Europese continent verbetert het (gemiddelde) verloop van de coronapandemie. Spanje versoepelt vanaf deze week zijn quarantainemaatregelen. Maar het gaat heel geleidelijk. Het lijkt erop, dat het in veel landen minstens begin mei zal zijn voordat de beperkende maatregelen mondjesmaat wat losser kunnen.

President Macron verlengde in Frankrijk de lockdown tot 11 mei. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen misschien nog een paar weken achter met versoepeling van de maatregelen tegen het virus.

Het is nog heel moeilijk om nu al een projectie te maken van de uiteindelijke economische schade. Maandag presenteert het IMF zijn nieuwe economische verwachtingen voor heel 2020, maar zal daar de nodige ‘mitsen en maren’ aan toevoegen.

Deze week komt het resultatenseizoen op gang en melden de eerste ondernemingen hun cijfers over het eerste kwartaal. Dat geeft een eerste indicatie over de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven. Maar ook niet meer dan dat. Weinig ondernemingen zullen zich wagen aan het formuleren van toekomstverwachtingen. Ook zij tasten grotendeels in het duister.

Licht aan einde van tunnel

Aandelenmarkten zijn sinds het dieptepunt in maart fors opgesprongen. Dat bracht de koersdaling sinds begin dit jaar ‘terug’ tot 15% à 20%. Beleggers trokken zich op aan de reeks ondersteunende maatregelen van overheden en centrale banken.

Om dit positievere sentiment levendig te houden, moet het licht aan het eind van de ‘coronatunnel’ te zien blijven. Ook om in de tussentijd forse neerwaartse herzieningen van de winstverwachtingen door bedrijven voor de rest van het jaar te kunnen verteren.

Zolang een U- of W-vormig economisch herstel een reële verwachting is, bevatten aandelen op een horizon van 12 tot 18 maanden potentieel. Het pad daarnaartoe kan hobbelig zijn. Gedreven door sentiment, dat op zijn beurt wordt gevoed door de afwisselende hoop en bezorgdheid over hoe lang de economische machine nog grotendeels lam ligt. 

Lees de wekelijkse updates van onze hoofdeconoom Luc Aben. Vorige week: Beleggers schrikken niet van sombere inkoopmanagers en hoge werkloosheid 

3.22.171.136