Update coronavirus: lichte verbeteringen

update coronacrisis belegger licht in de tunnel

Aandelenkoersen zijn opgeveerd en het verloop van de coronapandemie verbetert voorzichtig, maar hoe zijn de bedrijfscijfers? Luc Aben deelt zijn visie in deze weekupdate.

Ook met beperking olieproductie van 10% blijft olieprijs fragiele

Olieproducerende landen in de wereld kwamen afgelopen weekend overeen om de dagelijkse productie met bijna 10 miljoen vaten olie terug te schroeven. Dat is ongeveer 10% van het aanbod.

Als het nodig is zullen deze landen de komende twee jaar de olieproductie verder reduceren. Ze nemen deze maatregelen om de vrije val van de prijs van olie sinds begin maart een halt toe te roepen. In een eerste reactie op het akkoord schoot de olieprijs 8% omhoog. Maar het besef dat een beperking van het aanbod slechts één kant van het verhaal is, temperde al snel het enthousiasme.

De andere kant van het verhaal is de vraaguitval van 20% als gevolg van de coronacrisis. Zolang de vraag naar olie niet herstelt, veroorzaakt door de lockdowns in veel landen, blijft de olieprijs fragiel. Net als in de rest van de economie en op financiële markten zijn de ogen van de energiemarkten vooral gericht op het verdere verloop van de Covid-19-pandemie.

In mei versoepeling quarantainemaatregelen?

Op het Europese continent verbetert het (gemiddelde) verloop van de coronapandemie. Spanje versoepelt vanaf deze week zijn quarantainemaatregelen. Maar het gaat heel geleidelijk. Het lijkt erop, dat het in veel landen minstens begin mei zal zijn voordat de beperkende maatregelen mondjesmaat wat losser kunnen.

President Macron verlengde in Frankrijk de lockdown tot 11 mei. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen misschien nog een paar weken achter met versoepeling van de maatregelen tegen het virus.

Het is nog heel moeilijk om nu al een projectie te maken van de uiteindelijke economische schade. Maandag presenteert het IMF zijn nieuwe economische verwachtingen voor heel 2020, maar zal daar de nodige ‘mitsen en maren’ aan toevoegen.

Deze week komt het resultatenseizoen op gang en melden de eerste ondernemingen hun cijfers over het eerste kwartaal. Dat geeft een eerste indicatie over de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven. Maar ook niet meer dan dat. Weinig ondernemingen zullen zich wagen aan het formuleren van toekomstverwachtingen. Ook zij tasten grotendeels in het duister.

Licht aan einde van tunnel

Aandelenmarkten zijn sinds het dieptepunt in maart fors opgesprongen. Dat bracht de koersdaling sinds begin dit jaar ‘terug’ tot 15% à 20%. Beleggers trokken zich op aan de reeks ondersteunende maatregelen van overheden en centrale banken.

Om dit positievere sentiment levendig te houden, moet het licht aan het eind van de ‘coronatunnel’ te zien blijven. Ook om in de tussentijd forse neerwaartse herzieningen van de winstverwachtingen door bedrijven voor de rest van het jaar te kunnen verteren.

Zolang een U- of W-vormig economisch herstel een reële verwachting is, bevatten aandelen op een horizon van 12 tot 18 maanden potentieel. Het pad daarnaartoe kan hobbelig zijn. Gedreven door sentiment, dat op zijn beurt wordt gevoed door de afwisselende hoop en bezorgdheid over hoe lang de economische machine nog grotendeels lam ligt. 

Lees de wekelijkse updates van onze hoofdeconoom Luc Aben. Vorige week: Beleggers schrikken niet van sombere inkoopmanagers en hoge werkloosheid 

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64