Jongeren zien pensioen als vrijheid

Denk als zzp'er aan je oudedagsvoorziening

Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Meer keuze, maar ook meer onzekerheid en dus wordt uw inkomen voor later belangrijker. Toch blijft het moeilijk om pensioenopbouw voorrang te geven. In de ‘kort over later’-serie helpt Evi u op weg met een korte update. Deze keer over: jongeren ontdekken pensioensparen.

Pensioen en jongeren, dat was een moeilijke combinatie. Was, want er lijkt iets veranderd: sparen voor je pensioen is hip. Vooral bij millennials, de generatie geboren tussen 1980 en het jaar 2000. Evi coach Ton Scheel signaleert een toename in de groep rond vijfendertig jaar: ‘Dat is een grote klantgroep van Evi. Zij vragen zich af: bouw ik genoeg op? Niet vreemd als je bedenkt dat zeventig procent van de Nederlanders een pensioentekort heeft.’

Er wordt gespaard

Hoe is geld opzij zetten voor de oude dag bij deze groep populair geworden? Voor een deel door de coronacrisis. Die zorgde voor veel financiële zorgen bij een deel van de Nederlandse bevolking, maar tegelijk bij een op de drie huishoudens voor een toename aan spaargeld. Een stijgend aantal banken rekent inmiddels negatieve rente voor een spaarsaldo boven honderdduizend euro. Daarmee wordt beleggen voor het eigen pensioen een slimme zet in meerdere opzichten. En hoe jonger gestart, hoe meer tijd er is om het doelvermogen te bereiken.

Onafhankelijk met Evi

Werkende professionals van rond de vijfendertig wisselen vaker van baan dan hun ouders deden, zijn zelfstandig ondernemer of hebben een flexibel arbeidscontract. Dat betekent geen jarenlange pensioenopbouw bij dezelfde werkgever. In 2050 werkt waarschijnlijk een kwart van de Nederlandse bevolking niet (meer). Hoe reëel is het dan om te verwachten dat de overheid bijspringt bij te weinig inkomen, is de gedachte van veel jongeren. Daarom is voor hen zelf beleggen voor het pensioen een logische beslissing.

In de Verenigde Staten zijn pensioenen veel minder goed geregeld én is er minder vertrouwen in de overheid. Niet vreemd dus, dat hier de Fire-beweging is ontstaan. De afkorting staat voor Financially Independent, Retire Early. Het doel: financiële onafhankelijkheid, bij voorkeur al rond het veertigste of vijftigste levensjaar. Die onafhankelijkheid wordt bereikt door te besparen, zuinig te leven én te beleggen. Ook in Nederland wint Fire aan populariteit. Niet vanwege angst voor later, maar vanuit het verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid. En dat past heel goed bij jongeren.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over over uw pensioen? We helpen u graag. Maak een afspraak met onze pensioenspecialist.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

34.232.62.64