Jongeren zien pensioen als vrijheid

Denk als zzp'er aan je oudedagsvoorziening

Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Meer keuze, maar ook meer onzekerheid en dus wordt uw inkomen voor later belangrijker. Toch blijft het moeilijk om pensioenopbouw voorrang te geven. In de ‘kort over later’-serie helpt Evi u op weg met een korte update. Deze keer over: jongeren ontdekken pensioensparen.

Pensioen en jongeren, dat was een moeilijke combinatie. Was, want er lijkt iets veranderd: sparen voor je pensioen is hip. Vooral bij millennials, de generatie geboren tussen 1980 en het jaar 2000. Evi coach Ton Scheel signaleert een toename in de groep rond vijfendertig jaar: ‘Dat is een grote klantgroep van Evi. Zij vragen zich af: bouw ik genoeg op? Niet vreemd als je bedenkt dat zeventig procent van de Nederlanders een pensioentekort heeft.’

Er wordt gespaard

Hoe is geld opzij zetten voor de oude dag bij deze groep populair geworden? Voor een deel door de coronacrisis. Die zorgde voor veel financiële zorgen bij een deel van de Nederlandse bevolking, maar tegelijk bij een op de drie huishoudens voor een toename aan spaargeld. Een stijgend aantal banken rekent inmiddels negatieve rente voor een spaarsaldo boven honderdduizend euro. Daarmee wordt beleggen voor het eigen pensioen een slimme zet in meerdere opzichten. En hoe jonger gestart, hoe meer tijd er is om het doelvermogen te bereiken.

Onafhankelijk met Evi

Werkende professionals van rond de vijfendertig wisselen vaker van baan dan hun ouders deden, zijn zelfstandig ondernemer of hebben een flexibel arbeidscontract. Dat betekent geen jarenlange pensioenopbouw bij dezelfde werkgever. In 2050 werkt waarschijnlijk een kwart van de Nederlandse bevolking niet (meer). Hoe reëel is het dan om te verwachten dat de overheid bijspringt bij te weinig inkomen, is de gedachte van veel jongeren. Daarom is voor hen zelf beleggen voor het pensioen een logische beslissing.

In de Verenigde Staten zijn pensioenen veel minder goed geregeld én is er minder vertrouwen in de overheid. Niet vreemd dus, dat hier de Fire-beweging is ontstaan. De afkorting staat voor Financially Independent, Retire Early. Het doel: financiële onafhankelijkheid, bij voorkeur al rond het veertigste of vijftigste levensjaar. Die onafhankelijkheid wordt bereikt door te besparen, zuinig te leven én te beleggen. Ook in Nederland wint Fire aan populariteit. Niet vanwege angst voor later, maar vanuit het verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid. En dat past heel goed bij jongeren.

Maak een afspraak

Heeft u vragen over over uw pensioen? We helpen u graag. Maak een afspraak met onze pensioenspecialist.

3.238.121.7