Een beweeglijke markt, wat moet ik doen?

De bewegelijkheid op de financiële markten kan beleggers een onrustig gevoel opleveren. Evi legt uit waarom er geen reden is om je direct zorgen te maken.

De financiële markten bewegen momenteel flink op en neer. Tussentijdse koersdalingen horen bij beleggen, maar veroorzaken soms onrust bij beleggers. Zeker als je in de afgelopen maanden bent gestart met beleggen. Misschien overweeg je een deel van je beleggingen te verkopen? Bedenk je dat het waarschijnlijk slimmer is om dit niet te doen. Beleggen is een strategie voor de lange termijn, bedoeld om je financiële doelen in de toekomst te halen. Tussentijdse dips horen erbij, maar herstellen zich in de regel weer. Het is over het algemeen beter om aan de gekozen strategie vast te houden in plaats van te proberen de markt te timen.

Lange termijn

Realiseer je bovendien dat de onrust die je misschien voelt bij de dalingen op de beurzen, wordt verstrekt door de werking van je brein. Daardoor ken je onbewust veel gewicht toe aan gebeurtenissen die actueel en dichtbij zijn. Belangrijke informatie die al langer bekend is, daar zijn we veel minder mee bezig. Actueel nieuws over de financiële markten lijkt daardoor heel belangrijk, maar heeft in werkelijkheid maar heel beperkte invloed op de lange termijn. Dat valt goed op als je kijkt naar de historie; beleggers in de Amerikaanse S&P500-index wisten in de afgelopen dertig jaar een gemiddeld rendement van ruim 10 procent per jaar te behalen. Een periode waarin zowel de dotcom-crash, Azië crisis als de kredietcrisis plaatsvonden.

Geduld wordt beloond

Zelfs tijdens grote beurscrashes blijken beleggers met geduld dus het beste af. De geschiedenis laat zien dat beleggers die bijvoorbeeld tijdens de kredietcrisis belegd bleven hun gespreide beleggingsportefeuille niet alleen op het oude niveau zagen terugkeren, maar ook flink zagen stijgen. 

Maak gebruik van de kansen

Alle reden dus om belegd te blijven, ook in perioden met flinke dalingen. Professionele beleggers gebruiken deze tijdelijke dalingen zelfs om kwalitatief goede aandelen met 'korting' te kopen. Een strategie die je zelf ook kunt toepassen, door maandelijks een vast bedrag te beleggen. Daarmee koop je automatisch meer als een belegging goedkoop is, en minder als een belegging een relatief hoge koers heeft. Hierdoor spreid je het risico van koersschommelingen in de tijd. Belangrijk bijkomend voordeel is dat je door automatisch beleggen ook minder bent geneigd je portefeuille te wijzigen. Zo laat je je niet afleiden door gebeurtenissen op de korte termijn van je financiële doelen op lange termijn. Bekijk ook onze pagina over het juiste instapmoment om te gaan beleggen.

Groet,
Evi

Heeft u vragen over uw beleggingsportefeuille? Onze specialisten beantwoorden ze graag. 

3.144.113.197