Het beste moment om in te stappen?..... is altijd!

Bang om op het verkeerde moment in te stappen

De aandelenbeurzen gingen het afgelopen jaar flink op en neer. Is nu instappen dan wel een slimme beslissing? Wat blijkt: niet het instapmoment bepaalt uw uiteindelijke rendement, maar vooral uw geduld als belegger. Evi legt het uit.

Veel mensen hebben zich voorgenomen om in 2022 meer te gaan beleggen. Bijvoorbeeld door elke maand een vast bedrag in te leggen. Toch kan de twijfel toeslaan nu de aandelenkoersen grote uitslagen laten zien. Naar boven én naar beneden. Is instappen nu wel of niet een slimme beslissing?

Goed om te weten: het instapmoment maakt weinig uit voor het rendement op lange termijn. Aandelenkoersen laten pieken en dalen zien, maar over langere perioden gaan de aandelenbeurzen over het algemeen omhoog. Dat komt omdat de meeste bedrijven op lange termijn groeien. Het moment van instappen heeft dan ook beperkt invloed op uw beleggingsrendement op lange termijn.

Bob stapt op het slechtste moment in de markt?

Nog niet overtuigd? Kijk eens naar het onderzoek van het Amerikaanse beleggersdiscussieplatform The Compound. Zij zochten uit wat er gebeurt als je op een heel slecht moment in de markt stapt. En maakten daar een aansprekend YouTube-filmpje van.
 
instappen beleggen 

In de animatie draait het om belegger Bob, Bob probeert de markt te timen en blijkt daar helaas erg slecht in te zijn. Hij koopt zijn aandelen telkens op het hoogtepunt van de markt, vlak voordat de koersen instorten. Bob spaart elk jaar $ 2.000 en besluit telkens op de verkeerde momenten in te stappen.

In het rekenvoorbeeld van The Compounds start Bob met beleggen in november 1980 en investeert $ 8.000 van zijn spaargeld in een indexfonds dat de brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 volgt. De maanden daarna gaat de beurs met 30% omlaag. Bob blijft elke maand $2.000 sparen. Volgende momenten waarop Bob zijn opgebouwde spaargeld in het indexfonds belegt is vlak voor beurscrash in oktober 1987. Ook legt hij eind 1999 in, kort voor de dotcom-zeepbel uit elkaar spat. En in oktober 2007 net voor de start van de financiële crisis Daarna legt Bob niets meer in en kijkt hij niet meer om naar het vermogen in het indexfonds.

Kans om te groeien

Bob is dus een beroerde market timer: hij legt zijn spaargeld telkens op het - achteraf bekeken - slechtste moment in de aandelenmarkt in. Toch heeft dat maar een relatief beperkt effect op zijn uiteindelijke rendement als hij eind 2019 zijn belegging in de S&P500 verkoopt. 

Fundamenteel voor zijn succes is Bobs geduld; eenmaal ingelegd houdt hij zijn beleggingen aan en verkoopt niet. Zo krijgen de beleggingen de kans om te groeien. Bob profiteert bovendien van het stapeleffect. Het dividend dat hij ontvangt over zijn beleggingen investeert hij opnieuw in de S&P500 index. Hierdoor ontvangt hij het jaar daarna rendement over het eerder ontvangen rendement. Dit heeft een groot effect. Omdat Bob dit principe jarenlang door laat werken, groeien zijn beleggingen ondanks de tussentijdse dalingen.

Spreiding is cruciaal

Cruciaal voor de opbouw van het vermogen is spreiding. Bob is met zijn belegging constant belegd in 500 verschillende bedrijven in verschillende sectoren. Een aantal daarvan gaan tijdens de verschillende crises die hij als belegger doormaakt failliet en worden in de index vervangen. Andere bedrijven doen het juist uitzonderlijk goed.

Gemiddeld levert dit hem als aandeelhouder op lange termijn een aantrekkelijk rendement op. Dit zijn natuurlijk resultaten uit het verleden, die vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten. Ook gaat het hier om belegging in dollars. Voor Nederlandse beleggers kan het rendement door valutaschommelingen hoger of lager kan uitvallen. Ten slotte moeten beleggers rekening houden met kosten die gepaard gaan met beleggen. In het voorbeeld van Bob is geen rekening gehouden met kosten. Het werkelijke rendement valt dus lager uit.

Kracht van de lange termijn

Bob eindigt met een flinke beleggingsportefeuille. Dat was nog meer geweest als hij niet had geprobeerd om de markt te timen, maar elke maand een klein bedrag had ingelegd. Daarbij koop je nooit alleen tegen de hoogste koers, maar ook niet tegen de laagste. Met die aanpak zou Bob veel meer hebben overgehouden aan zijn belegging in de S&P500 over de periode tussen november 1980 en december 2019.

Belegger Bob is een natuurlijk fictief personage, maar de kracht van gespreid beleggen in een portefeuille met veel diverse aandelen over een lange termijn is reëel. Ook onder de huidige marktomstandigheden is het bovendien belangrijk om te blijven inleggen in uw beleggingsportefeuille. Zonder de markt te timen. Bijvoorbeeld door maandelijks in te leggen op een Evi beleggingsrekening. Zo belegt u eenvoudig maandelijks een bedrag in duizenden ondernemingen wereldwijd. Zo vergroot u uw de kans op een aantrekkelijk vermogen op lange termijn. En voorkomt u dat u uzelf tekort doet, zoals onze Bob.

Introductiepakket Evi Pensioen

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Pensioen. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagMaak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Wim

Introductiepakket Evi Go

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Go. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi Beheer

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi Beheer. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagIntroductiepakket Evi4Kids

Uw aanvraag

Bedankt voor uw interesse in Evi! Vul uw gegevens in, dan sturen wij u per e-mail informatie toe over Evi4Kids. Een van onze experts belt u daarna om te vragen of alles duidelijk is.

Uw aanvraagHaalbaarheidstool

Wat kan Evi Beheer u opleveren?

Stap {{activeStepLabel}} van {{flow.totalSteps}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(retirement.yearsUntil) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze

U kunt maximaal 1 jaar eerder stoppen met werken.

{{flow.steps[flow.activeStep].question3}}

{{earlyRetirementDurationHeading}}

De berekening:

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

Maak uw keuze {{ yearLabel(targetYear.chosenDuration) }}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question1}}

{{flow.steps[flow.activeStep].description}}

{{flow.steps[flow.activeStep].question2}}

Maak uw keuze {{ riskLabel(chosenRiskProfile - 1).title }}
  • Totale inleg
  • Doelbedrag
  • Verwachte opbrengst
Wim

Wilt u uw uitkomsten bespreken?

Heeft u een vraag over de uitkomst van uw plan om eerder te stoppen met werken? Maak dan een afspraak met Wim of één van onze andere beleggingscoaches. Zij helpen u graag op weg.

{{appointmentFormVisible ? "Verberg maak een afspraak" : "Maak een afspraak"}}

Let op: het werkelijk rendement is afhankelijk van de prestaties van het Evi Fonds dat u kiest. Het eindbedrag kan lager maar ook hoger uitvallen dan verwacht.

In bovenstaande scenariografiek ziet u hoe uw belegd vermogen zich in de toekomst kan ontwikkelen. Hierbij wordt de verwachte ontwikkeling van uw vermogen zichtbaar gemaakt op basis van duizend mogelijke economische scenario’s. In de getoonde vermogensontwikkelingen is rekening gehouden met de kosten die door Evi en de Evi Fondsen in rekening gebracht worden. Prognoses vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.

De lijnen in de grafiek zijn een weergave van verschillende scenario’s. De paarse lijn geeft aan hoe het vermogen zal ontwikkelen wanneer het rendement uitkomt zoals wij dat verwachten. De groene en rode lijn weerspiegelen de mogelijke waardeontwikkelingen bij respectievelijk heel gunstige- en heel ongunstige marktontwikkelingen. Aan de verwachte resultaten ligt een waarschijnlijkheid ten grondslag. Dat betekent dat er 5% kans is op een nog beter scenario dan het goede scenario en er is 5% kans op een nog slechter scenario dan het weergegeven slechte scenario. In de getoonde vermogensontwikkeling is rekening gehouden met de volgende kosten op jaarbasis: zeer defensief 0,67%, defensief 0,74%, neutraal 0,79%, offensief 0,84%, zeer offensief 0,89%. Informatie over de aard en risico’s van beleggen in fondsen vindt u in de Afspraken Evi Beheer

{{readMoreVisible ? "Lees minder" : "Lees meer"}}

Maak een afspraak

Maak een afspraak

Vul hieronder uw gegevens in voor het plannen van uw afspraak.

Ton

44.200.82.149