Het gaat meer om de aandacht dan om een pasklare oplossing

Ton Scheel beleggingsspecialist

Veel beleggers voelen zich onrustig na de beursdalingen als gevolg van het coronavirus. Erover praten helpt: daarom voeren onze beleggingscoaches veel gesprekken. Met klanten, maar ook met beleggers die helemaal niets horen van hun eigen bank of vermogensbeheerder en bij Evi komen voor een second opinion. Hoe gaat dat in de praktijk? We zitten – op 1,5 meter – naast beleggingscoach Ton Scheel die vertelt hoe zijn dagen nu verlopen.

“Het gaat meer om de aandacht dan om een pasklare oplossing”

“Onze klanten hebben soms vragen die we niet kunnen beantwoorden. Ze willen bijvoorbeeld weten hoe lang deze crisis gaat duren en hoe diep het dal van de beurs nog kan worden. Ik ben daar eerlijk in: wij weten het ook niet zeker. Wel delen we zoveel mogelijk informatie met onze klanten. We duiden verschillende economische scenario's en proberen ze zo goed mogelijk te helpen. Mensen vinden dat fijn, het gaat veel meer om de aandacht die we hebben dan om een pasklare oplossing voor de huidige crisis.”

Beleggen voor de lange termijn

“Naast beleggingscoach is mijn specialisatie pensioenbeleggen. De mensen die ik spreek, zijn vaak al jarenlang klant. Als iemand voor zijn pensioen belegt, dan weet hij of zij dat er (vaak) nog een tijd te gaan is. Daarom zal diegene nu niet snel handelen uit onrust. Het helpt als je een beleggingsplan voor de lange termijn hebt. Eigenlijk zou iedereen op deze manier moeten beleggen; dat geeft zoveel meer rust.”

Wat hoor je van minder ervaren beleggers?

“Dat wisselt. Sommige klanten die nog niet zo lang beleggen zien de plotse bewegingen in hun portefeuille als bedreigend. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het nemen van minder risico of in het wijzigen van hun profielen. En als het dan te lang duurt voordat de wijziging is doorgevoerd, kan iemand onrustig worden. Als ze me bellen probeer ik verder te kijken dan het moment en bespreek de uitgangspunten en doelstellingen. Dat geeft iemand vaak meer rust en helderheid.”

Schommelingen

“Laatst sprak ik een klant die zich geen zorgen hoeft te maken over zijn vermogen. Hij relativeerde: ‘Ik heb zoveel schommelingen meegemaakt, hier komen we ook wel weer bovenop.’ Deze meneer vertelde dat hij na ons gesprek zijn wijnkelder in zou lopen. ‘Ik heb een tip voor je,’ zei hij. ‘Ik ga straks een goed glas wijn drinken. Jij bent nu zo hard aan het werk, dat zou je ook moeten doen.”’

Dit wist je nog niet van Ton:

“Ik ben een fanatieke golfer. Golf is bij uitstek een sport waarbij je het van jezelf kunt winnen of verliezen. Ieder rondje op de baan is een test voor jezelf: wat doe je goed, wat kun je nog leren? Als je de bal te kort slaat, dan doe je dat toch echt zelf. Het golfen houdt je een spiegel voor. Het is een mentale test, iedere keer weer. In dat opzicht kun je het vergelijken met beleggen. Dat is toch eigenlijk ook een training in geduld, focus en doel voor ogen houden.”

Evi is online én persoonlijk

Evi luistert, laat van zich horen en denkt mee over hoe je je beleggingsplan moet inrichten. Ook in tijden van crisis. Proactief en gericht op jouw toekomst. Nog geen vermogensbeheer bij Evi? We denken graag met je mee. Vraag een second opinion aan. Geschikt vanaf € 50.000,-.

100.28.132.102